Technika wykończenia krawędzi - gratowanie
Łamanie krawędzi to opcjonalna obróbka końcowa, podczas której blacha otrzymuje atrakcyjne wykończenie. Krawędzie nie są jednak zaokrąglone. Polega ona jedynie na usunięciu ostrych krawędzi powstałych w wyniku zadziorów po procesie cięcia. Ta technika wykończania krawędzi nazywana jest również gratowaniem. Łamanie krawędzi jest możliwe w przypadku stali, stali nierdzewnej i aluminium. W przypadku stali obie strony blachy są standardowo gratowane. W przypadku stali nierdzewnej i aluminium można wybrać jednostronne lub dwustronne gratowanie krawędzi.
Zalety wykończenia krawędzi
- Brak ostrych krawędzi na blachach
- Nawet najmniejsze zadziory i niedoskonałości są zaokrąglone
- Bezpieczeństwo podczas obróbki obrobionych wyrobów metalowych
- Ważne w przemyśle spożywczym i chemicznym m.in
- Opcjonalnie dostępne jako obróbka końcowa po cięciu laserowym